logo

Najava: Izlet – Osoršćica

OSORŠĆICA

Nedjelja, 26. siječanj 2020.

Polazak: u 06:00 iz Dražica

Staza:          Umjereno zahtjevna, oko 5-6 sati hoda, 12 km.

Smjer:Nerezine – Sv. Mikula (557 m, KT HPO 15.3.) – Televrina (588 m, KT Pl. puta Oko riječkih baklji) – pl. dom Sv. Gaudent – Osor

Opis: Osorčica se proteže uzduž sjevernog dijela otoka Lošinja, od mjesta Ćunski do Osora, u dužini od 20-tak kilometara. Na otocima Cres i Lošinj nema zmija otrovnica. Prema legendi ove je otoke blagoslovio osorski biskup Sveti Gaudencije i tako zauvijek protjerao zmije otrovnice. Dok znanstvenici ne otkriju koji je razlog tomu, vjerujmo legendi.

Iz Nerezina krećemo markiranom stazom prema kapelici sv. Mikule, to je najteži dio izleta. Iako je vrh sv. Mikula niži od Televrine. S njega se pruža predivan pogled na lošinjski arhipelag, obale Istre, Velebit a pogled seže čak do Gorskog kotara, Triglava te otoka Raba, Paga i Silbe.

Kapelica sv. Mikula

Put nas dalje vodi do vrha Televrina (588 m) koji je ujedno i najviši vrh Osoršćice i na kojem je podignut geodetski stup. Zanimljivo je da je Osoršćica bila prva planina jadranskog otočja koja je privukla pozornost turista. U Malom Lošinju 1886. godine osnovano je turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine poveli na vrh Televrinu austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa.

Osoršćica je poznata po brojnim spiljama, najpoznatije su spilja sv. Gaudencija s istočne strane vrha Televrina, te Vela Jama koja se nalazi sa zapadne strane Televrine, velika je oko četrdeset metara, a tu su pronađeni najstariji tragovi ljudi koji su se u njoj sklanjali, tragovi stari i do 10.000 godina.

Sa vrha Televrina nastavljamo prema planinarskom domu Sv. Gaudent. Ova dionica konstantno se spušta ali treba biti pažljiv jer je teren dosta krševit. Planinarski dom Sv. Gaudent nalazi se na grebenu Mazova gora u području Ridifuntane. To je nekadašnja talijanska vojna karaula koju je u planinarski dom preuredio HPD osorščica iz M. Lošinja. Nakon odmora imamo još sat i pol laganog hoda do Osora.

U slučaju loših vremenskih prilika izlet se odgađa.

Info: 091 726 1938

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napomena:
Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.

Copyright © 2012 Planinarsko društvo Obruč. Sva prava zadržana. Izrada: Fabijan Černeka