logo

Najava izleta – Kiza (Srednji Velebit)

Pozivaju se članovi društva na jednodnevni planinarski izlet autobusom,

KIZA, 1274 m/nm

DABARSKI KUKOVI – SREDNJI VELEBIT

nedjelja 30. rujna 2018.

 

Jedan od najzanimljivijih među oštarijskim vrhovima je Kiza (1274 m), atraktivan vapnenački greben u kojem se isprepleću brojni okomiti kukovi različitih oblika. Greben je dugačak oko 2 km, a na njemu je nekoliko istaknutih kukova (Žuti kuk, Vranji kuk, Grabar...), dobro vidljivih od Kubusa na Oštarijskim vratima. Iako u odnosu na druge velebitske vrhove nije osobito visok, zahvaljujući istaknutom položaju, vrh Kize vrlo je dobar vidikovac. Žig Kize nije na vrhu, nego na stijeni uz rub vršne livade, odakle je lijep vidik (5’ prije vrha).

Kiza pripada skupini Dabarskih kukova, nizu kamenih vrhova i stijena što se pružaju prema jugoistoku u dužini od gotovo 10 km, izranjajući iz zelenog okoliša dabarskih šuma i travnatih dolaca, usporedo s jadranskom obalom. Oni tvore uistinu jedinstven i zapanjujući pejzaž, ponajviše jer stoje kao granica s koje se istodobno vidi more, otoci i Lika. Među njima se najviše ističu Bačić kuk, Kukaline, Butinovača, Kiza, Grabar i Ljubičko brdo. Uzduž njihova sjeveroistočnog podnožja nalazi se niz prostranih krških depresija, među kojima su tri najmarkantnije poznate pod imenom dabri (Crni, Ravni i Došen dabar); četvrta je Bačić duliba, a peta Crna duliba.

Glavno polazište za izlete u Dabarske kukove su Baške Oštarije, gorsko naselje na važnom velebitskom prijevoju ceste između Gospića i Karlobaga koja dijeli srednji od južnog Velebita.

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati odluka i uputa vodiča.

 

Planinarsko društvo Obruč Jelenje, zadržava pravo izmjene i dopune plana izleta za tekući mjesec.

Informacije na tel: 099 / 598 2207 i 091 / 726 1938

Copyright © 2012 Planinarsko društvo Obruč. Sva prava zadržana. Izrada: Fabijan Černeka