logo

PD Obruč - Jelenje i OSI na Hahliću

... kada te nešto malo što okom ne vidiš natjera da ostaneš doma i čekaš dobra vremena kako bi opet 'gojze' prohodale...

Nekako u ovo vrijeme prije tri godine krenuli smo s pripremom provedbe OSI-a u planini ili radnog naziva ''OSI na Hahliću''.

Predsjednik Udruge slijepih PGŽ-e Emil Mandarić prihvatio je našu inicijativu i započeli smo s pripremama.

Prvo smo uspostavili pisani kontakt sa HPS-om koji nas je uputio na Stjepana Dubca voditelja radne skupine za OSI pri HPS-u i Željka Brdala slijepog zagrebačkog planinara. Uspostavili smo telefonske kontakte i pokupili potrebne informacije te dobili nove kontakte. Ljeto smo iskoristili za pripremu prvog jesenjeg pohoda na Hahlić.

Telefonskom komunikacijom (ponekad smo i bili dosadni) sa Stjepanom i Željkom stekli smo približni uvid u ono što nas očekuje.

Inkluzija nije samo riječ, inkluzija je nešto više. Svaka osoba je individua za sebe, pa tako i OSI.

Prvi jesenji pohod OSI-a na Hahlić proveli smo dana,18.11.'18.godine, nedjelja. U pohodu iz udruge slijepih PGŽ-a sudjelovali su Emil Mandarić i Sanja Dadasović oboje slijepe osobe, a iz PD Obruč – Jelenje: Lidija, Marina, Edi, Damir i Ivan. Vrijeme je bilo pravo jesenje, nije padala kiša ali je vjetar jako puhao na mahove s orkanskim udarima. Planinarsku hodnju smo započeli na raskrsnici putova za 'Podplaninu' i put 'Kolci', tu smo parkirali terensko motorno vozilo.

Edi je vodio Emila, Damir je vodio Sanju a mi ostali bili smo pozadinsko osiguranje. U planinarskom domu Hahlić dočekala nas je ekipa polaznika temeljne planinarske škole PD Željezničar – Zagreb. Inače i Emil i Sanja odrasli su na buri, no ekipa iz Zagreba se začudila da slijepi hodaju po takvom vremenu. Nakon ručka kojega su pripremili domar/ica Radojka i Zvone vratili smo se istim putem natrag.

Naučene lekcije iz prve planinarske hodnje s OSI-ma primijenili smo već u drugoj planinarskoj hodnji OSI-ja na Hahlić.

Druga planinarska hodnja OSI-ja na Hahlić nama je u stvari prva proljetna planinarska hodnja OSI-ja na Hahlić. Za prvu proljetnu planinarsku hodnju, dana 23.03.'19.godine, nedjelja, povezali smo Zagreb i Istru s Grobnikom. Naime, stečenim iskustvom iz prvoga jesenjeg uspona OSI-a na Hahlić a razmjenom iskustva sa Stjepanom i Željkom, mogli smo organizirati veću grupu pa smo u gost pozvali slijepe planinare kojima planina nije nepoznanica.

I tako, iz Istre nam je u goste stigao Feručo Lazarić slijepi istarski planinar, njega smo dočekali na riječkom autobusnom kolodvoru Žabica a iz Zagreba je došla ekipa sa dva m/v do Rastočina na Podkilavcu polaznom mjestu planinarskih putova za Grobničke alpe. Iz Zagreba su došli: Gordana Glibo (slijepa osoba), Karmen Čičko, Željko Brdal (slijepa osoba), Stjepan Dubac (gluha osoba), Zdravko Pamić, Mišel Prelesnik, Nenad Jurković i Josip Stiplošek.

Planinarsku hodnju započeli smo na istoj raskrsnici putova, put Podplaninu i put Kolci. Stjepan je vodio Željka (kasnije smo radili izmjene Željkovih vodiča), Gordanu je vodila Karmen a Feruča je vodio Edi. Pozadinsko osiguranje provodili su Lidija,Marina, Damir i Ivan. Drugi dio zagrebačke ekipe do doma Hahlić odabrao je put 'po Čeki'. Ovaj smo put prije dolaska do doma skrenuli na Ćuninu glavu 1157 m/nm pa se s Ćunine glave spustili strmom travnatom kosinom do doma Hahlić 1112 m/nm, ne raspremajući se odmah smo nastavili do Dnića 1194 m/nm a Stjepan je nakon Dnića ulovio i Obruč 1376 m/nm. Nakon ručka kojega je domar Željko spremio istim smo se putem vratili natrag.

Dan kakav se samo poželjeti može.Naučili smo puno toga a stečeno iskustvo primijenili smo u narednoj planinarskoj hodnji.

Dana, 09.06.'19.godine PD Platak – Rijeka organizirao je svoj prvi pohod na Snježnik s polazištem iz velikoga doma na Platku. I ovoga smo puta Feruča dočekali na Žabici, Emil nas je čekao na Sušaku a Željko je došao s ekipom iz Zagreba. Iz PD Obruč – Jelenje u pohodu su sudjelovali: Lidija, Nevenka, Sandra, Silvija, Damir i Ivan. Planinarska hodnja je bila nadasve zanimljiva. Damir je vodio Feruča tehnikom držanja za ruksak, Ivan je vodio Emila tehnikom špage zavezane za ruksak a Sandra je vodila Željka tehnikom planinarskog štapa (ražanj). Druženje na terasi velikoga doma na Platku uz Feručino vino (crno/bijelo), Emilove slatkiše i domsko pivo uz pregršt doskočica u tren je prošlo.

U mjesecu rujnu 2019 godine, točnije dana 21./22.09., pozvani smo na prvo okupljanje OSI-ja u organizaciji vodičke službe pri HPS-u na Baškim Oštarijama. Nova voditeljica radne skupine za OSI HPS-a je Aleksandra Kuzmanić iz Splita, ona je preuzela radnu skupinu od Stjepana Dubca. Iz PD Obruča – Jelenje aktivno učešće u radu skupine za OSI na sebe su preuzeli Emil M., Damir V. I Ivan Š.. Nakon upoznavanja i održanih prezentacija dosadašnjega rada i planiranih akcija za naredni period, drugi dan odradili smo planinarsku hodnju s OSI-ima do Velikog Sadikovca 1286 m/nm. Skupina za OSI pri HPS-u je ustrojena, sad nas očekuje onaj teži i ljepši dio. Privući nove OSI-je i nastaviti s dosadašnjim radom.

Drugi jesenji planinarski pohod OSI-ja na Hahlić proveden je dana 16./17.'19. godine u subotu i nedjelju. Zbog najave loših vremenskih uvjeta u drugom pohodu su sudjelovali Emil i Feručo slijepe osobe i Lidija, Damir i Ivan prvi dan a drugi dan su nam se pridružili u ispomoći za Fratar 1353 m/nm Antonela i Ivica. Planinarska hodnja već po nepisanom pravilu krenula je putom Podplaninu pa na Ćuninu glavu 1157 m/nm i do doma Hahlić na ručak.

Domar/ice nas nisu razočarali. Nakon ručka odradili smo planinarsku hodnju do Osoje 1338 m/nm. Večera je prošla uz Feruča i gitaru a drugo jutro su pristigli kao pojačanje Antonela i Ivica te smo krenuli put Fratra 1353 m/nm.

Zahtjevna staza za OSI, a po povratku u dom Hahlić, te nakon ručka spustili smo se istim putem do motornih vozila. Na povratku nas je uhvatila najavljena kiša. Još jedno iskustvo više u praćenju OSI-a.

Zadnje vođenje OSI-a koje smo proveli u PD Obruč – Jelenje, provedeno je dana 26.01.'20. godine na Osoršćici, vrh Sv. Mikula 577 m/nm. Znajući da Željku taj vrh nedostaje u HPS knjižici kako bi zaokružio Jadranske otoke sjeverni dio, pozvali smo ga da nam se priključi, što je on s veseljem prihvatio.

S odrađenom Osoršćicom stao je privremeno i naš rad s OSI-ima zbog više sile i maloga virusa.

Odgođen je drugi proljetni uspon OSI-a na Hahlić, otkazana je Feručina prezentacija knjige i planirana hodnja, nije održan prvi planinarski pohod s osmjehom u planinu OSI-a po Međimurskim bregima. Sve izglednije je da ne će biti ni drugoga pohoda na Snježnik kao ni prvoga pohoda OSI-ja na Ćićariju (Korita) Istra. Nadamo se da će zabrana proći do radnog sastanka skupine za OSI pri HPS-u koji bi se trebao održati u Paklenici.

Rad s Emilom na Platku nismo računali u planinarske pohode. ŠRC Platak mislimo u narednom periodu iskoristiti/prilagoditi za regionalni centar za obuku i rad s OSI-ima. No i to je za sada stalo.

Lijepo vrijeme dolazi, 'gojzama' nedostaju planine. Nadamo se što skorijem nastavku započetih aktivnosti u radu s OSI-ma.

Copyright © 2012 Planinarsko društvo Obruč. Sva prava zadržana. Izrada: Fabijan Černeka