logo

Planinarski dom na Hahliću poslije gotovo sto godina postojanja dobio struju!

Planinarski dom na Hahliću poslije gotovo sto godina postojanja dobio struju!

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Ove se godine navršava dvadeset godina od kada planinarsko društvo Obruč upravlja i vodi brigu o planinarskom domu na Hahliću. U tom razdoblju ovaj je popularni dom doživio najveći prosperitet u svojoj povijesti, posjetilo ga je na desetke tisuća planinara i izletnika, dom je bez obzira na vremenske uvijete redovito otvoren vikendima i praznicima, iznimno je uredan i primjerno održavan.

Prije desetak godina temeljito je rekonstruiran i obnovljen, proglašen od Hrvatskog planinarskog saveza najboljim planinarskim objektom u 2010., a dežurni planinari iz „Obruča“ najboljim domarima u Hrvatskoj 2012. godine.

Prilikom posljednje obnove u domu je izvedena potpuno nova elektroinstalacija, ugrađena rasvjetna tijela, lusteri i utičnice, no do danas dom nije bio priključen na izvor napajanja, i nije imao električnu energiju.

Ovakvo je stanje znatno otežavalo funkcioniranje i održavanje objekta, pa je planinarsko društvo Obruč početkom ove godine pokrenulo akciju rješavanja navedenog problema i opremanja doma električnom energijom.

Dom je smješten 1100 metara nad morem, u grobničkim planinama kilometrima udaljen od elektromreže, pa je projektom predviđeno električno napajanje korištenjem energije dobivene iz obnovljivih izvora - sunca i vjetra!

Ovakva kombinirana odnosno hibridna izvedba sustava napajanja fotonaponskim panelima i malim vjetrogeneratorom izabrana je zbog veće učinkovitosti i nadopunjavanja sustava kada u slučaju kratkih zimskih dana, višednevnog oblačnog vremena, magle i snijega, učinkovitost fotonaponskih panela ne može zadovoljiti predviđene potrebe potrošnje električne energije pri upotrebi objekta. U tim kritičnim razdobljima na Hahliću obično vjetar najjače puše i njegova energija podržava stabilnost sustava i neprekinuto napajanje električnom energijom.

Planinarsko društvo Obruč je realiziralo projekt vlastitim snagama, od pripreme i razrade projekta, osiguranja potrebnog budžeta do kompletne instalacije i realizacije. Projekt je vodio arhitekt Ivan Juretić uz svesrdnu podršku drugih inženjera i članova društva.

Prema izvedbenom troškovniku predviđena vrijednost projekta je bila nešto više od 150 tisuća kuna. Planinarsko društvo Obruč je na javnom natječaju Primorsko goranske županije za tu svrhu dobilo 14.933,45 kn, od Hrvatskog planinarskog saveza na natječaju za održavanje planinarskih objekata 14.562,50 kn, od Općine Jelenje (formalnog vlasnika objekta) 4.957,80 kn, te donacije od tvrtki Sekundar usluge d.o.o 5.000,00 kn i Euroherca d.d. 6.000,00 kn.

Ovako sakupljena sredstava u konačnici su pokrivala tek trećinu potrebnog budžeta, no članovi Obruča nisu odustajali od visoko zacrtanog cilja i ostvarenja zahtijevnog projekta, aktivirali su se mnogi drugi donatori, volonteri i simpatizeri društva i doma na Hahliću.

Odrađene su brojne vikend radne akcije; iskopano je stotinjak metara kanala za polaganje uzemljena/gromobrana i električnih vodova, izrađena i postavljena metalna konstrukcija za solarne panele i vjetrogenerator, montirana nabavljena oprema, izvedena glavna ploča upravljanja i regulacije sustava u domu te sve spojeno na postojeću elektro-instalaciju.

Kuriozitet projekta je vjetrogenerator koji nije kupljen već u potpunosti ručno izrađen po projektu škotskog inženjera Hugha Piggotta. On je također dao korisne savjete za izvedbu upravljanja odnosno regulaciju proizvedenom električnom energijom: za razliku od uobičajenih otočnih sustava napajanja, na Hahliću se svaki proizvedeni višak električne energije korisno preusmjerava na grijanje potrošne tople vode i podno grijanje sanitarija i kuhinje!

Tako kada se dom kroz tjedan ne koristi i nema uobičajene potrošnje, a ima dovoljno sunca ili vjetra sustav automatski preusmjerava proizvodnju el. energije u zagrijavanje doma.

Još jedna posebnost izvedenog projekta je mogućnost daljinskog nadzora i upravljanja sustavom proizvodnje el. energije, pa inženjerima iz Obruča nije potrebno popeti se na Hahlić da bi se u svakom trenutku moglo nadzirati i upravljati sustavom.

U domu na Hahliću su se proteklih dana gotovo nakon sto godina postojanja konačno upalile žarulje; Planira se sada nabavka meteo stanice, panoramske kamere, wireless mreže, hladnjaka s ledenicom, perilicom posuđa, električnom pumpom za vodu... konačno svega onoga što nas u svakodnevnom životu okružuje i bez čega je danas život gotovo nezamisliv.

Planinarsko društvo Obruč se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli na ostvarenju ovog zahtjevnog projekta, te koristi priliku da sve pozove u posjetu grobničkim planinama i njihovu domu na Hahliću - energetski neovisnom i danas jednom od tehnološki najnaprednijih u Hrvatskoj!

 

Tehnički podaci sustava el. napajanja planinarskog doma Hahlić:

Solarni paneli: 8 kom. 285W (99,2 cm x 164 cm ) - polykristal IEC (EXE Solar A-EXP)

Vjetrogenerator - samogradnja: Piggott Wind turbine 2.4 m, 700 W (axial flux alternator)

Regulacija punjenja: 2 kom. Morningstar Tristar PWM TS-60 A s temperaturnim senzorima i 1 kom. Tristar follower - fazno kontrolirani SSR 50 A

Fall back otpori u DC 24 V krugu: 4 kom. Solder žičani otpornici 1 ohm, 1kW

Akumulatorske baterije: 2 kom. 12 V 140 Ah

Inverter: Victron Energy Multiplus 24/3000/70-16

Daljinska kontrola i nadzor sustava: Victron Energy Color Control GX

Upravljanje prioritetima potrošnje u AC 230 V krugu: PLC Micro820 Controler

 

Copyright © 2012 Planinarsko društvo Obruč. Sva prava zadržana. Izrada: Fabijan Černeka