logo

Planinarenje i penjanje za sve

Još jedan uspješan pohod slijepih planinara. (09.06.2019.)

Pohod slijepih planinara, uz vodiče PDa-'Obruč', povezali smo sa sedamdeset godišnjicom PDa-'Platak'.

Planinarsko društvo Platak povodom svojih sedamdeset godina postojanja organizirali su prvi pohod na Snježnik, putem od Velikog doma na Platku do Snježnika (1505 m/nm) stazom kroz Grlo ili preko Rimskih vrata.

Izabrali smo lakši smjer, pa krenuli stazom kroz Grlo.

I opet smo spojili tri u jedan, Feručo istarski slijepi planinar, Emil riječki slijepi planinar i Željko zagrebački slijepi planinar.

Iz PD-Obruča u trećem pohodu sudjelovali su: Lidija, Nevenka, Sandra (vodič pripravnik), Silvija, Damir (vodič pripravnik) i Ivan.

Damir je vodio Feruča, Ivan je vodio Emila, Sandra je vodila Željka. Željko je najbolje prošao, njega su uz Sandrinu pratnju, pratile još tri planinarke.

Vrijeme je i treći put bilo na našoj strani.

Laganom hodnjom, zanimljivom za promatrače jer smo svi pratioci praćene osobe vodili na drugačiji način. Damir Feruča držanjem za ruksak, Ivan Emila uz pomoć špage vezane za ruksak i Sandra Željka pomoću planinarskog štapa.

Planinarenje kako se samo poželiti može, uz pregršt zabave (kao kazalište na otvorenom), doskočica, viceva i po koja Feručova pjesma. Do hodali i od hodali stazu, do i sa Snježnika (1505 m/nm).

Ono kad te u subotu nakon svih negativnih događaja zatrpaju sumorne misli, dođe nedjelja i napuni ti baterije pozitivom za narednih par mjeseci.

Ovaj put smo si dali truda i napravili prve planinarske dnevnike za slijepe planinare. Emil je donio pločice za Brailleovo pismo i uz mjesto pečata na listu papira koji je namijenjen za pisanje Braillice upisao datum, mjesto i smjer pohoda. Uz dogovor da bi trebali upisati i dvije prve hodnje slijepih planinara, te lagano doraditi uveznu komponentu, moći će mo knjižice pripremiti za širu uporabu.

Nakon maneštre s kobasicom u Velikom domu, Feručinog vina i Emilovih slatkiša, družili smo se do pet sati popodne. (Feruči je išao autobus za Istru u šest sati popodne, jedva stigli).

Razmijenili ili suočili smo razmišljanja, što treba ostaviti, što poboljšati, za sada ne treba ništa izbaciti.

Tri puta, je tri puta i polako se stvara jezgra vodiča za slijepe osobe u PDu-Obruč, inkluziju smo na pohodu PDa-Platak pokazali u punom smislu te riječi. Tko je htio vidio je, a tko nije a što će mo mu mi. 'Planinarenje i penjanje za sve' ide dalje. Inkluziju čine djela.

Pripreme za naredni četvrti pohod su u tijeku, pohod nekako vuče na slovo 'G', no prije toga slijedi nam viteška borba protiv slijepih osoba u pikadu, šahu, kartanju a sve povodom sedamdesete godišnjice osnutka Udruge slijepih PGŽ-a.

Copyright © 2012 Planinarsko društvo Obruč. Sva prava zadržana. Izrada: Fabijan Černeka